Arylex Active

Arylex Active on uusi innovatiivinen tehoaine leveälehtisten rikkakasvien torjuntaan viljoilta ja rapsilta.

Arylexiä ei myydä erillisenä tehoaineena, vaan sitä käytetään yhdessä muiden tehoaineiden kanssa useissa valmisteissamme.

Mikä Arylex Active on?

Arylex on HRAC-tehoaineryhmään O kuuluvan uuden tehoaineluokan eli aryylipikolinaattien ensimmäinen tehoaine, joka edustaa uutta sukupolvea tässä vaikutustavaltaan ainutlaatuisessa tehoaineryhmässä. Arylex on erittäin hellävarainen viljelykasveille, tehokas ja joustava käyttää.

Arylex Active on täysin uusi tehoaine leveälehtisten rikkakasvien torjuntaan. Arylexiä on seuraavissa valmisteissa: Zypar™, Rexade 440Pixxaro™ EC, Quelex™ ja Korvetto™. Arylex tehoaa useisiin leveälehtisiin rikkakasveihin ja tarjoaa ennennäkemätöntä joustavuutta niiden torjuntaan sekä viljoilta että rapsilta. Arylexiä voidaan käyttää sekä varhain että myöhään kasvukaudella, niin pienten kuin suurtenkin rikkakasvien torjuntaan ja kaikenlaisissa sääolosuhteissa lämpötilan ollessa 2–25 ˚C.

Vaikutustapa

Arylex imeytyy tehoaineelle alttiiseen rikkakasviin lehtien ja juurien kautta. Arylex-molekyylit muuttuvat kasvin aineenvaihdunnassa aktiiviseen muotoon ja kulkeutuvat kasvin johtojänteiden nilaosassa kasvin kasvupisteisiin.

Arylex-molekyylit imeytyvät nopeasti kasvin soluihin, joissa tehoaine toimii kuin luonnollisesti esiintyvät kasvihormonit sitoutumalla solutuman tiettyihin auksiinireseptoreihin. Juuri tämä ainutlaatuinen sitoutuminen erottaa Arylex-tehoaineen muista synteettisistä auksiiniherbisideistä.

Arylex-molekyylien sitoutuminen auksiinireseptoreihin käynnistää repressorien eli tukahduttajaproteiinien hajoamisen. Normaalisti nämä proteiinit estävät auksiinilla säädeltävien geenien ilmenemistä.

Koska tukahduttajaproteiineja ei ole, auksiinilla säädeltävät geenit ”kytkeytyvät päälle”, mikä aiheuttaa hallitsematonta kasvua tehoaineelle alttiissa kasveissa jo hyvin pian ruiskutuksen jälkeen.

Hallitsematon kasvu häiritsee useita kasvin prosesseja muutaman tunnin kuluessa ruiskutuksesta, mikä aiheuttaa rikkakasvin normaalin kasvun loppumisen.

Ensimmäiset merkit tehosta näkyvät rikkakasveissa jo muutaman tunnin tai päivän kuluttua ruiskutuksesta, ja teho vahvistuu seuraavien viikkojen aikana, minkä ansiosta tehoaineelle alttiit rikkakasvilajit kuolevat.

Ainutlaatuinen vaikutustapa

Arylex kuuluu synteettisten auksiinien uuteen luokkaan eli aryylipikolinaatteihin. Arylex poikkeaa kaikista muista auksiini-inhibiittoreista, sillä se tehoaa useisiin rikkakasveihin eikä lämpötilalla ole merkittävää vaikutusta sen tehoon. Auksiini-inhibiittorit sekä estävät torjunta-aineita kestävien rikkakasvikantojen kehittymistä että torjuvat niitä. Torjuntateho on hyvä sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä.

 

Turvallinen viljelykasveille

Arylexiä voidaan käyttää useilla viljelykasveilla sen vaikuttamatta haitallisesti viljelykasviin.

Täysi teho

Arylex tehoaa erinomaisesti merkittävimpiin leveälehtisiin rikkakasveihin, kuten mataroihin, pihatähtimöön, pillikkeisiin, jauhosavikkaan, kurjenpolviin, peippeihin ja peltoemäkkiin.

Arylex - tehot

Jauhosavikka

Jauhosavikka

       

Matara

Matara

   

Peippi

Peippi

  

Peltoemäkki

Peltoemäkki

  

Pihatähtimö

Pihatähtimö

  

Pillike

Pillike

  

Nykyaikaista joustavuutta

Arylexiä on hyvin helppo käyttää myös Suomen ilmasto-olosuhteissa, vaikka lämpötilavaihtelut ovat suuria, koska alin käyttölämpötila on 2 °C.

Uudenlaista vapautta

Koska Arylexin käyttöaika on laaja lämpötilan suhteen, voit vapaasti sovittaa rikkakasviruiskutukset työaikatauluusi. Arylex myös hajoaa nopeasti, joten voit vapaasti valita käsittelyn jälkeisenä syksynä tai keväänä kylvettävät kasvit.

Mitä voit odottaa?

Luotettavuus:

-          Tehoaa useisiin merkittäviin rikkakasveihin

-          Vaikutukset nopeasti nähtävissä rikkakasveissa

Joustavuus:

-          Tehoaa myös vaihtelevissa sääolosuhteissa – jopa 2 °C:n lämpötilassa

-          Voidaan käyttää varhain ja myöhään kasvukaudella

-          Tehoaa sekä pieniin että suuriin rikkakasveihin

-          Ei rajoita viljelykasvivalintaa

Estää torjunta-aineita kestävien rikkakasvikantojen kehittymistä ja torjuu jo kestäväksi kehittyneitä kantoja