Paikka: Kälviä

Viljelykasvi: Säilörehunurmi, Timotei

Korjuuaika: 1.sato 17.6.2021

Säilöntäaine: SILA-BAC 1188

Annostelu: Junkkarin hapotin

Käytetty vesimäärä: 4,2 l/rehutonni

Korjuutapa: Pyöröpaalain

Varastointi: Pyöröpaali

 

Lisätiedot:

Ensimmäinen sato oli todella runsas, jonka takia karhot olivat paksuja. Karhojen paksuudesta johtuen kuiva-ainepitoisuus jäi todella alhaiseksi, koska paksu karho ei kuivunut kunnolla.

 

Analyysituloksia:

Säilörehu:  Säilörehun kuiva-ainepitoisuus oli vain 22 % eli se oli korjattaessa todella kosteaa. Alle 25 % kuiva-ainepitoiselle rehulle suositellaan lähtökohtaisesti käytettäväksi happoja, sillä biologiset säilöntäaineet eivät ole parhaimmillaan näin märän rehun säilönnässä.

Tilalla käytettiin kuitenkin 1. sadolle SILA-BAC 1188 säilöntäainetta, jonka toiminta on optimaalista yli 25 % kuiva-ainepitoisuuksissa. Vaikka 1188 ei ole parhaimmillaan näin märän rehun säilönnässä, rehun säilönnällinen laatu oli kohtalaisen hyvä. pH (3,97) oli laskenut tehokkaasti alle näin kostean rehun suosituksen (4,1) sekä maitohappoja oli muodostunut sopivasti 52 g/kg ka (tavoite 35-80 g/kg ka). Lisäksi haihtuvien rasvahappojen määrä oli suhteellisen matala (18 g/kg ka: tavoite alle 20 g/kg ka), jolloin virhekäymisen riski on alhainen.

Vaikka säilörehun kuivumisessa oli haasteita ja rehu korjattiin liian märkänä 1188 valmisteelle, viljelijä oli tyytyväinen rehun säilönnälliseen laatuun. Esikuivatusaikaa hieman pidentämällä oltaisiin voitu nostaa kuiva-ainepitoisuutta paremmin biologisille säilöntäaineille sopivaksi.

Olli Pernu Kalvia 7
Olli Pernu Kalvia 7