Pixxaro EC – helppo käyttää, nopea ja varma teho, nyt myös kauran rikkakasvien torjuntaan

Rikkakasvien torjunta on sadon laadullisen ja määrällisen onnistumisen kannalta yksi kasvinviljelytilan tärkeimpiä töitä, mutta sen onnistuminen on kiinni useasta eri asiasta. Monella tehokkaalla aineella on erilaisia käytölle haasteita tuovia rajoitteita, kuten tiukkoja olosuhde- tai käyttöaikavaatimuksia, pohjavesi- tai jälkikasvirajoituksia.

Corteva AgriscienceTM:n kehittämä PixxaroTM EC tuo rikkakasvien torjuntaan sekä luotettavaa tehoa että helppokäyttöisyyttä. Pixxaro EC on suunniteltu joustavaan ja tehokkaaseen leveälehtisten rikkakasvien torjuntaan ilman päänvaivaa aiheuttavia rajoitteita.

Pixxaron tehoaineita ovat ArylexTM ja fluroksipyyri, jotka yhdessä tehoavat laajasti tärkeimpiin rikkakasveihin, kuten mm. mataraan, jauhosavikkaan, pihatähtimöön, pillikkeeseen, peippiin ja tatar-lajeihin. Pixxaroa saa nyt käyttää myös kauralla, joten ruiskutustyö Pixxarolla on entistäkin helpompaa sen soveltuessa kaikille viljoille.

Tavoitteena puhdas kasvusto

Pekka Kultti kokeili Pixxaro EC:n tehoa kauralla kasvukaudella 2019 tavoitteenaan löytää tehokas ja joustava rikkakasvien torjunta-aine. Erityisongelmana joillakin tilan lohkoilla on vesiheinä, jota ei enää gramma-aineilla ole saatu kuriin.

Kultti viljelee Isokyrössä sijaitsevan tilansa 70 hehtaarilla pääkasvina kauraa. Tila on erikoistunut puhdaskauran tuotantoon, joten muita viljakasveja ei viljelysuunnitelmassa näy. Kauran lisäksi kierrossa on härkäpapua ja rypsiä. Elintarvikekauran viljelijälle sadon korkea ja tasainen laatu on yksi tärkeimmistä tavoitteista, joten tilalla kiinnitettään erityistä huomiota viljelykasvin kannalta parhaisiin viljelytoimenpiteisiin.

”Savikka kaatui kahden tunnin sisällä ruiskutuksesta, mutta kauralla ei ole näkynyt minkäänlaisia vioituksia”, toteaa silminnähden tyytyväinen Kultti.

Pixxaro onkin hyvin hellävarainen kasvustolle, mutta silti teho näkyy esimerkiksi savikassa ja matarassa nopeasti, parhaimmillaan tunneissa. Myös ongelmaksi tilalla muodostunut vesiheinä saatiin Pixxarolla torjuttua erinomaisesti, toisin kuin koelohkolla verrokkiaineena olleella tehokkaana pidetyllä gramma-aineella.

Ylemmässä kuvassa Pixxaro EC on tehnyt selvää gramma-ainetta kestävästä vesiheinästä Kultin lohkolla, kun taas alakuvassa tehokaskaan gramma-aine ei saanut vesiheinää nujerrettua.

Tehoa ja käyttöhelppoutta

Päivätyökseen viljanostajana toimiva Kultti toteaa optimaalisen ruiskutusajankohdan saavuttamisen olevan usein hankalaa. ”Harvoin ne osuvat viikonlopuille, jolloin minulla olisi eniten aikaa.”

Yksi Pixxaron erityisominaisuuksista onkin sen luotettava teho myös vaihtelevissa sääolosuhteissa. Sen lämpötilaikkuna on laaja: sitä voidaan ruiskuttaa lämpötilan ollessa 5-25 astetta. Pixxaron käyttöaika on myös erittäin laaja - kauralla sitä voi käyttää korrenkasvun alkuun asti, muilla viljoilla lippulehden tupen turpoamiseen asti.

”Kun ruiskuttaa iltaisin ja viikonloppuisin, on ehdottoman tärkeää, että käytettävä aine ei aseta olosuhteiden suhteen tarkkoja rajoituksia, vaan sitä voi ruiskuttaa lähes milloin vain”, Kultti kiittelee.

Pixxaro on tankkiseosten suhteen myös joustava, se soveltuu tankkiseokseen useimpien muiden kasvinsuojeluaineiden kanssa.

Pekka Kultti (vas.), Hankkija Seinäjoen asiantuntijamyyjä Matti Jaatinen ja Cortevan Aki Niemelä tutkimassa kauralohkoa, jolta rikat torjuttiin Pixxaro EC valmisteella.

Resistenssiä vastaan

Yksi rikkakasvien torjunta-aineissa huolestuttavista seikoista on resistenttien, pienannosaineille kestävien  rikkakasvikantojen muodostuminen. Esimerkiksi vesiheinä, viralliselta nimeltään pihatähtimö, on lisääntyvä ongelma, eikä se välttämättä enää ole torjuttavissa perinteisillä gramma-aineilla. Pixxaron iso etu onkin se, että sen tehoaineet eivät kuulu gramma-aineiden ryhmään. Pixxaro on markkinoiden laajin ja varmin ratkaisu resistenssin ehkäisyyn ja kestävien rikkakasvikantojen torjuntaan.